Storåsen vindkraftpark tillstyrks av Ånge kommun
En aktör att räkna med
– Vi är mycket glada för kommunens beslut att tillstyrka Storåsen. Vi på RES har under de senaste åren blivit en aktör att räkna med i Ånge och vi är djupt engagerade i den gröna utveckling som kommunen genomgår. Vårt engagemang startade med vindkraftparkerna Björnberget och Gubbaberget, men idag utvecklar vi vind, batterilagring och grön vätgas i kommunen, säger Rasmus Adelswärd, projektutvecklare på RES för Storåsen.
Den kommunala tillstyrkan innebär att kommunen godkänner parkens placering och anser att användningen av marken till vindkraft är lämplig. I ett nästa steg inväntas officiellt tillstånd från länsstyrelsen innan parken kan byggas.
Hoppas fler följer Ånges exempel
– Genom att tillstyrka Storåsen tar Ånge kommun ett viktigt och ansvarsfullt beslut. För att säkra den elproduktion som vi behöver krävs det att vi alla hjälps åt och gör vad man kan på respektive position. Vi hoppas nu att fler kommuner följer Ånges exempel och inte bara möjliggör utveckling i sina egna regioner utan även hjälper Sverige mot en ökad, stabil och hållbar energiförsörjning, säger Matilda Afzelius, vd på RES i Norden.
– Projektområdet har mycket goda vindförhållanden och innefattar inga riksintresseområden, naturreservat, eller områden med liknande skydd. Platsen är väl anpassad för vindkraft och följer riktlinjerna i Ånge kommuns översiktsplan. Merparten av projektområdet är utpekat riksintresse för vindbruk, en aspekt som har stor betydelse vid bedömningen av om en lokalisering är lämplig, säger Rasmus Adelswärd.
Skapar nya arbetstillfällen
Storåsen vindkraftpark kommer att tillföra förnybar energi till Tovåsen stamnätsstation som i sin tur blir knutpunkten för de två storskaliga vätgasanläggningar som RES utvecklar i Ånge. Energiproduktionen från Storåsen motsvarar hälften av energibehovet för Ljungaverks vätgasansläggning. Förutom ökningen av grön elproduktion i området bidrar Storåsen vindkraftpark med betydande lokala värden. Under utveckling och byggnation av parken räknar man till exempel med en ökning av arbetstillfällen, närmare bestämt ett arbetstillfälle per fyra turbiner.
Från utveckling och under hela Storåsens får bygden även ta del av RES Powerbank, RES egna koncept för sponsring och bygdemedel.
– Ånge kommun har en vision om att bli en hub för grön energi och tillstyrkan av Storåsen är ytterligare en pusselbit för att nå dit. Kombinationen av en stor produktion av förnybar energi, en stark nätanslutning och grön vätgasproduktion skapar en stark attraktionskraft för nya industrietableringar och därmed arbetstillfällen.
Den totala investeringsnivån på de projekt som RES utvecklat och utvecklar i Ånge ligger på 20-30 miljarder kronor. Det här är ett strålande exempel på hur den förnybara utvecklingen kan skapa lokal värdebehållning, säger Matilda Afzelius.
För mer information, kontakta: Rasmus Adelswärd rasmus.adelsward@res-group.com +46 735 24 99 22
Vi har fått information om att foton från denna webbplats har fått spridning i sociala medier. Utan medgivande från vare sig RES eller från personerna på bild har våra foton publicerats i inlägg på sociala medier tillsammans med slagord mot vindkraft och mot vårt sponsringsprogram RES Powerbank. Av respekt för RES personal, och GDPR, vill vi starkt markera att RES inte ställer sig bakom detta agerande.
Medgivande från såväl RES som från personer som syns i bild ska alltid ha inhämtats innan bilden publiceras i sociala medier, detta gäller även privata bilder, då det annars innebär ett spridande av personuppgifter vilket som utgångspunkt är olagligt.